Aftellen gaat beginnen... - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Gera Staalduine - WaarBenJij.nu Aftellen gaat beginnen... - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Gera Staalduine - WaarBenJij.nu

Aftellen gaat beginnen...

Blijf op de hoogte en volg Gera

26 Maart 2017 | Benin, Cotonou

Lieve lezers,

De laatste zondag is weer aangebroken en we staan voor onze laatste werkweek aan boord.
Afgelopen week heb ik weer van alles gedaan, op de max facs en op de gynaecologie en op de gang, mijn favoriete job ;)

Op de max facs zijn het weer allemaal tumoren en bulten aan het gezicht/hals waardoor de patiënten na afloop van de operatie weer erg gelukkig zijn met hun nieuwe uiterlijk.

Op de gynaecologie worden voornamelijk vrouwen met fistels (waardoor ze urine lekken) geopereerd en ook grote baarmoeders die veel problemen veroorzaken worden verwijderd. Dit is echter voor de vrouwen een moeilijke stap omdat ze graag meer kinderen willen krijgen en zeker als ze er nog geen of maar een hebben...
De fistels ontstaan na zware bevallingen, seksueel misbruik en soms ook door fouten gemaakt bij keizersnedes.
Het blijkt dat vrouwen hier in Benin in het ziekenhuis voor een keizersnede gratis geholpen worden. Maar niet voor iedereen is het makkelijk om snel bij een ziekenhuis te komen en zeker niet als je al een paar dagen aan het bevallen bent.
De omstandigheden in de ziekenhuizen zijn ook verre van te vergelijken met onze ziekenhuizen dus de kwaliteit van zorg ligt op een heel ander niveau.
De kans op genezing voor de fistelvrouwen, om hen zo maar even te noemen, is zo fantastisch en levensveranderend. Ze hebben hun probleem vaak al jaren...

Ook draait er een oogheelkunde kamer waar deze week kleine kinderen onder narcose aan hun staar geopereerd worden. Beide oogjes krijgen een nieuwe lens.
Wat een vreugde, ook voor de moeders die dan na afloop bij hun kinderen zitten op de uitslaapkamer, ze zeggen dan ook: alle dank aan God!

Gisteren zijn we een dagje naar het strand geweest bij een soort Afrikaanse 'beachclub'. Er was een zwembad en ook een baai in zee waarin we heerlijk hebben kunnen zwemmen. Het is heel warm en de zon brandt erg scherp dus kwestie van in de schaduw blijven of onder water...

Vandaag weer oncall en er is een kleine ingreep gedaan bij een kind, een lumbaalpunctie, om te kijken of de druk in de hersenen wel goed is. Dit kind heeft een grote ingreep aan het hoofd gehad, een uitpuilend hersenvlies wat hersteld is...

Ook de kerkdienst op de afdeling bijgewoond, erg uitbundig en ook aangrijpend als patiënten hun getuigenis geven. Een patiënt, genaamd Julien, vertelde dat hij sinds 1980 al leeft met een groeiende tumor aan zijn kaak en in zijn mond. Hij toonde zijn foto van voor de operatie.
Hij heeft jaren geprobeerd om er vanaf te komen in ziekenhuizen, dokters enz en dat heeft hem veel geld gekost, gespaard, geleend, grond verkocht. Niets mocht baten....Uiteindelijk bij Mercy Ships terecht gekomen en hij durfde niet te zeggen dat de tumor al zo lang bestond uit angst dat hij weg gestuurd zou worden...hij zei dat hij er 4 jaar last van had maar dat geloofden de screeningsmensen niet...en natuurlijk welkom aan boord voor een operatie
Nu is de tumor verwijderd en wij hebben hem op de ok gehad voor de tweede sessie, bot uit de heup rondom de plaat in zijn onderkaak. Hij bleef praten over het wonder in zijn leven en Gods rol daar in en zijn dankbaarheid daar voor...!!!

We gaan onze laatste werkdagen met goede moed weer in...

Bedankt weer voor jullie belangstelling en meeleven.
Allemaal een goede week toegewenst.
Tot de volgende keer maar weer...

Liefs
Gera

• 26 Maart 2017 - 15:52

Marjan:

Hoi Gera en Patricia,

Kan ik toch nog een keer reageren op misschien wel de - bijna - laatste update... ;-)
    Alle verslagen terug kunnen lezen en de foto's bekeken. Wat een mooie 3 werkweken hebben jullie alweer achter de rug zeg! Succes nog voor de komende laatste week en dan lekker voldaan en een prachtige ervaring en dankbare maand verder weer naar huis vliegen... Ook weer fijn!

Liefs,
    Marjan

• 26 Maart 2017 - 16:22

Francella:

Hoi Gera,

Wat mooi is het weer om jullie verhalen te lezen. Echt indrukwekkend!
    Het moet heel bijzonder zijn om zo mee te mogen werken aan ingrepen die levensveranderend zijn!
    Nog een goede tijd toegewenst voor de resterende tijd aan boord!

Francella.

• 26 Maart 2017 - 19:43

Karin:

Lieve Gera en Patricia, de tijd vliegt weer om, de laatste werkweek gaat in voor jullie. Mooi om jullie verhalen weer te volgen hier in Nederland. Ik hoop dat jullie nog een goede week met veel operaties gaan meemaken. En dan weer terug naar de gezinnen in Nederland. Succes, veel plezier en tot ziens in Nederland. Groetjes, Kairn

• 26 Maart 2017 - 19:43

Marjon:

Ha Gera,
    We wensen jullie weer een goede week toe.

Dank je wel voor de kijk-tip op National Geografic over jullie schip.
    Volgens mij was daar ook Julien te zien. Ik vond het heel indrukwekkend om te zien.
    En ik werd me heel bewust van de zware taak die het screeningsteam heeft.

Dank aan God voor hen en eigenlijk voor allen aan boord!

à Dieu
    Marjon

• 26 Maart 2017 - 19:53

Anja:

Hallo Gera en Patricia wat een verhalen weer, en wat zijn die mensen jullie dankbaar....
    Heb afgelopen vrijdag de serie gezien over het schip indrukwekkend om te zien.
    Ik wens jullie nog een mooie werkweek toe en een goede vlucht terug naar huis.
    groetjes Anja

• 26 Maart 2017 - 21:11

Wilma Van Stiphout:

Jeetje, wat gaat het toch snel en wat hebben jullie weer PRACHTIG werk verricht. Zoveel mensen die weer gelukkig naar huis gaan........ Mooi om zo'n indrukwekkende getuigenis te horen. Geniet van jullie laatste werkweek, goede reis terug en liefs uit Zoetermeer

• 26 Maart 2017 - 22:41

Marja Sonneveld:

bedankt dat we zo weer mee mogen leven met de indrukwekkende getuigenissen,wat fijn dat de mensen zo weer een beter leven krijgen en ook God de eer geven!!dat Hij jullie gaven en talenten gebruikt!
    zo dankbaar voor de inzet en liefe van dit hele team en het thuisfront!!
    goede terugreis en nogmaals bedankt hg marja

• 27 Maart 2017 - 07:53

Witzies:

Lieve Gera, wat hebben jullie weer een hoop meegemaakt en goeds gedaan! Fijn dat jullie de laatste week alweer in gaan, aftellen naar de terugreis. God zegen deze dagen, succes met het afscheid nemen en alvast een goede reis. Knuffels van ons 4

• 27 Maart 2017 - 08:40

Isa:

Hoi Gera, nog hele mooie laatste dagen en een goede reis naar huis!! Liefs van Isa

• 27 Maart 2017 - 09:29

Eefje:

Lieve meiden, nog veel succes voor deze laatste week en het afscheid nemen. Dat komt ook alweer in zicht. Jullie kunnen zeker weer terugkijken op zeer goed besteedde 4 weken! Liefs xx

• 30 Maart 2017 - 21:13

Bianca :

Bedankt voor jullie mooie verhalen weer, en alvast een goede en veilige thuisreis toegewenst!!!
    Hartelijke groeten van Bianca.