Zaterdagavond 09-04-2011 - Reisverslag uit Freetown, Sierra Leone van Gera Staalduine - WaarBenJij.nu Zaterdagavond 09-04-2011 - Reisverslag uit Freetown, Sierra Leone van Gera Staalduine - WaarBenJij.nu

Zaterdagavond 09-04-2011

Door: Gera

Blijf op de hoogte en volg Gera

09 April 2011 | Sierra Leone, Freetown

Na een heerlijke dag buiten meteen maar achter de computer gekropen voor een verslagje van de laatste dagen...

Donderdag een grote ingreep geinstrumenteerd/ geassisteerd, een jongetje van 5 jaar die vergroeide/ vastzittende kaakgewrichten had en waarschijnlijk vanaf de geboorte zijn mondje nooit heeft kunnen opendoen. Daarbij groeide de onderkaak niet mee en stond daardoor ver naar achteren.
De kaakgewrichten met heel veel moeite los gemaakt en stukjes rib genomen om nieuwe gewrichten te vormen. Kindje ligt nu op de i.c., wordt nog beandemd. Dit is even snel gezegd maar we zijn er vanaf 13.00-20.00 uur mee bezig geweest. Dus de community-meeting gemist en pas om 20.30 uur aan een boterham. Maar was echt een hele mooie ingreep om te doen.
Alleen Rit niet kunnen uitzwaaien die 's middags is vertrokken en inmiddels weer veilig thuis is.

Vrijdag 2 kleinere ingrepen, o.a.het 9- jarige meisje Margaret (van vorige week dinsdag)kwam terug om een whiteheadvarnish-pack (voor de wat oudere insiders)te verwijderen, het gaat heel goed met haar en het zicht in haar oog is intact gebleven.Geweldig! Ik hoorde ook nog dat Margaret heel blij is omdat ze verwacht dat de kinderen nu wel weer met haar willen spelen nu ze er weer gewoon uitziet, ze werd helemaal buiten gesloten, triest he?!
Ook hebben we nog op de valreep, voordat dr. Peter en dr. Luer vertrokken,in rap tempo een onderkaakstumor verwijderd, plaat geplaatst en nog een klein uur alles weer netjes gehecht wat dr. Luer steeds aan dr. Peter en mij overliet (zie foto)
Wel weer laat klaar, zou nog naar het kindertehuis meegegaan zijn maar dat ging niet meer lukken...
We moesten de o.k.nog een grote wekelijkse schoonmaakbeurt geven, muren, plafonds ens.

Op tijd naar bed want vandaag zouden we om 7 uur al gaan vertrekken. Het plan was om een hike te doen in de bush maar we kwamen het park niet in, volgens zeggen zou het leger aan het oefenen zijn ...??
Daarom doorgereden naar een strand, een ander dan de vorige keer...mooi wit zand, heerlijk zeewater, "winkeltjes", en in de middag nog een boottochtje gemaakt naar een waterval, maar dat stelde begrijpelijk heel weinig voor in het huidige droogteseizoen maar was wel een heel mooi natuurtochtje.
Daarna 3 uur in de auto terug naar het schip door de "mierenhoop" van mensen, nog net op tijd voor diner maar geen douche ;( vanwege het gebrek aan schoon drinkwater (wordt aan gewerkt)dus aan de wastafel en geen haren kunnen wassen...brrrr.

Fijne zondag iedereen. Warme groeten uit Freetown....

• 10 April 2011 - 06:35

Stablo@kabelfoon.nl:

Lieve Gera, 't is nog wat vroeg, en toch stond er al een berichtje van jou op de pc. En wat voor een bericht!! Om stil van te worden. Ben je 's avonds niet bekaf? Als het zo laat is geworden, valt er met elkaar ook niet veel na te praten. Maar, bellen naar huis gaat wel?
    De zon schijnt hier nu oo heerlijk. En
    de vooruitzichten zijn goed dus, fijn
    in de zon op 't balkon. Vanmiddag hebbeb we "high tea"in Den Haag.Piet en Sjanie Luiten komen ons ophalen
    en brengen ons ook weer terug. Ze is
    al 97 jaar, onvoorstelbaar toch?
    We hopen een fijne middag met elkaar te hebben. Pa kijkt mee, en is dus ook weer helemaal op de hoogt.
    Lieve Gera, veel kracht om je werk te
    kunnen doen, ook in deze barre om-
    standigheden. Groeten, Pa en Ma.

• 10 April 2011 - 08:33

Danielle:

Hoi Gera,
    Wat illusteren je foto's je verhaal mooi. Ik heb nu gezien, welk beeld jij bij een mierenhoop aan mensen hebt.
    en het blijft me ontroeren, wat je doet. Ik vind het zelf al minder eng om naar de operatiefoto's te kijken.
    liefs

• 10 April 2011 - 10:13

Cor En Adrie:

Lieve Gera,
    Bedankt weer voor je uitvoerige verslag. Het is zo beeldend beschreven en ondersteund door je mooie foto's, dat we je reis echt kunnen 'mee beleven'! Fijn, dat je gisteren zo'n leuke ontspannende dag hebt gehad. Is ook wel nodig na zo'n drukke werkweek. Maar jullie hebben daar weer geweldig werk verricht. Ook heel dankbaar werk als je zo de reacties van je patientjes hoort.
    Gods zegen toegewenst voor de komende week.
    Liefs Cor en Adrie

• 10 April 2011 - 10:14

Patricia:

Lieve gera,

Bedankt weer voor je update. Mooie foto's! Ziet er goed uit. Hou maar lekker je petje :) Hopelijk mag je snel weer douchen, zal niet meevallen met de warmte. Fijne dag vandaag geniet van je rust! Succes weer aankomende week.
    Liefs van Patricia.

• 10 April 2011 - 10:58

Toos Kauffman:

Ha Gera even de tijd genomen om jou berichtje te lezen je heb weer een heftige week zo gehad wat is het toch mooi wat jullie weer hebben gedaan en zo jongetje dat misschien ze mondje ken gaan gebruiken .Het is heerlijk komen zonet uit de kerk ik moest zingen met ons koor en we gaan nu heerlijk de tuin in even genieten na morgen wordt het weer minder .groetjes van Henk en heel veel kracht voor de komende dagen .groetjes TOOS

• 10 April 2011 - 11:47

Marjan:

Heey Gera, leuk je verslag te lezen en de foto's te kijken! Mooi! Druk-druk-druk ben je, maar ongetwijfeld een enorm voldaan gevoel over de eerste 2 weken! Wat heb je al veel mooi werk verricht! Succes in de komende 3e week alweer... over de helft! Dikke knuffel,
    Marjan
    PS Groeten van Rick van Oers (sprak ik afgelopen donderdag op de training van Team Westland)

• 10 April 2011 - 17:02

Arie En Willy:

Hey Gera, wat een leuk operatiemutsje heb jij op. Echt hollands .... je moet het maar op de kop kunnen tikken. Is het van Blond ?
    Alle gekheid op een stokje, lekker weekend, alleen jammer de hike niet doorging en dat je je na een dagje zon, zee en zoutwater niet te goed kan dan aan een overheerlijke douche. Dat zijn zo van die dingen, waar je hier totaal niet bij stil staat, wat een overvloed hebben wij dan he. De nieuwe werkweek staat weer voor de duur. Werkze deze week en tot horens, dikke knuffel, Arie en Willy

• 10 April 2011 - 19:18

Annie:

Ha die Gera,
    net even contact met je moeder gehad. a.s week komt ze de foto`s en filmpjes bekijken.
    Je hebt het wel druk gehad....
    Ik hoop dat je deze week toch nog naar het kinderhuis kan... Maar operaties gaan natuurlijk voor.
    Sterkte weer de komende week!!
    liefs van je moeder en mij.
    Annie.

• 11 April 2011 - 05:32

Karin:

Hoi Gera,

Wilde je nog even succes wensen voor de komende werkweek...
    Veel plezier en ik hoop dat jullie weer veel mensen gelukkig kunnen maken. Hartelijke groeten uit Naaldwijk van ons allemaal.
    Karin Ed Eddy en Wendy

• 11 April 2011 - 12:18

Witzies:

Lieve Gera,
    Wat een prachtige foto's!! En wat heerlijk om na zo'n week keihard gewerkt te hebben, te genieten van een prachtig strand en mooie boottocht. Je hebt het zeker verdiend. Hopelijk heb je weer genoeg energie opgedaan voor de komende week, hier bidden we ook voor. Wat blijft het toch bijzonder dat jij (en alle anderen op de boot) zulk mooi werk kunnen doen voor al die mensen. Liefs en knuffel van ons 4

• 11 April 2011 - 19:23

Agatha:

net je bericht gelezen onvoorstelbaar wat jullie allemaal voor elkaar krijgen wat moet je veel liefde voor de mensen en je werk hebben om dit vol te kunnen houden ikwens je veel succes en weer een behouden thuiskomst over een paar weken hartelijke groeten agatha.